Marsikaj o lovorju

Lovor je Sredozemski zimzelen grm ali drevo z izrazito aroma. Listi lovorja so usnjati, podolgovati, na koncu priostreni, zgoraj so kot povoskani, spodaj pa so brez sijaja.
.
Poznamo ga predvsem kot začimbo, ki izboljša okus številnih jedi in deluje proti napenjanju. Uporabljamo ga tudi kot naravni konzervans, iz njega pripravimo čaj, tinkturo, hidrolat in nepogrešljivo eterično olje.
.
Lovor je vsestranski. Deluje protivnetno, razkuževalno, protiglivično, baktericidno, tudi diuretično, spodbuja potenje, lajša izkašljevanje …
.
Za razliko od ostalih zdravilnih rastlin, pri lovorju za uporabo v kulinariki ne trgamo mladih poganjkov, ampak starejše liste. Odtrgane liste nadalje posušimo, saj tako postanejo bolj aromatični.
.
V primerjavi z ostalimi eteričnimi olji, ki razvijejo aromo in kakovost takoj po parni destilaciji, eterično olje lovor razvije pravo aromo šele po enem letu od nastanka.
.
Posušene liste lovorja uporabimo v kuhinji na različne načine. Uporabimo ga kot začimbo za divjačinske jedi, za ribe, omake, kuhan fižol, žolco … ter kot konzervans pri vlaganju zelenjave v kisu.
.
Lovorov list spodbuja delovanje črevesja in preprečuje zaprtje. Lovorovi listi vsebujejo encime, ki izboljšajo razgradnjo beljakovin, spodbujajo delovanje črevesja in preprečujejo zaprtje.
.
Lovorovi listi delujejo kot diuretik, saj pomagajo iz organizma odstraniti tekočino, tokisne in sečno kislino, ki povzroča ledvične kamne.
.
Čaj iz lovorja sproža potenje.
.
Lovor varuje hrano pred patogenimi organizmi, saj zavira razvoj patogenih sevov bakterij.
.
Je naraven fungicid, zaradi česar je nepogrešljiv pri shranjevanju sadja in zelenjave.
.
Kot naraven insekticid ga uporabljamo v prostorih kjer imamo zaloge hrane, ki jo s pomočjo lovorja zaščitimo. Liste lovorja dodamo med moko, žita in druga živila, ki jih skladiščimo, saj s tem preprečimo razvoj moljev in črvov v hrani.
.
Nadalje lovor uspešno uravnava raven sladkorja v krvi.
.
Lovorjev čaj skuhamo pri krčih v prebavilih in slabosti v želodcu.
.
Vdihavanje eteričnega olja lovor v inhalatorju omili simptome virusnih okužb dihal, lajša izkašljevanj in vnetje grla, lajša težave z dihanjem, redči bronhialne sluzi in pospešuje izločanje sluzi.
.
Vonj lovorja spodbuja hitro regeneracijo telesa.
.
Vdihovanje eteričnega olja lovor iz difuzorja prekrvavi naše možgane.
.
Njegov vonj razkužuje prostore. Je zaščitnik pred nalezljivimi boleznimi.
.
S pomočjo eteričnega olja lovor si lahko lajšamo bolečine v mišicah, krčih in bolečine v sklepih pri revmatičnem obolenju. Eterično olje uporabljamo pri masaži telesa ali v topli kopeli.
.
Z eteričnim oljem lovor si lahko naredimo obkladke za boleče in otečene bezgavke.
.
Lovor pomaga odpraviti afte, ki se pojavijo v ustni votlini.
.
Eterično olje lovorja se pogosto pojavlja v naravni kozmetiki, saj pomaga pri odpravljanju kožnih motenj, kot so mastna koža, akne, glivične okužbe in trš.
Lovor poživi našo kožo. Uporabimo ga tako, da nekaj kapljic dodamo kremi, ki jo uporabljamo.
.
Lovor ravno tako poživi naše lase. Ker naše lasišče prekrvavi, deluje proti izpadanju las. Lovor deluje takisto proti prhljaju in mastnemu prhljaju, hkrati pa odpravlja razne čudne pojave na koži in lasišču, saj deluje proti raznim glivicam in bakterijam, prav tako pa razkužuje naše lasišče. 10 kapljic lovorja kanemo v 100 ml šampona.
.
Za učinkovine lovorja je značilno, da delujejo ogrevalno in v telo vnašajo veliko energije svetlobe.
.
Eterično olje lovor vsebuje dobrodejne učinkovine, ki sproščajo telo in duha. Za krepitev odpornosti se pogosto priporoča olje, saj čisti limfni sistem in spodbuja krvni obtok.
.
V najini spletni trgovini si lahko naročiš eterično olje lovor, hidrolat lovor, sol lovor ter šampon lovor in si tako obogatiš svoj vsakdan.
.
Ostajam naravna,
Jana in Jana

Daj to objavo v skupno rabo