Kako uporabljati eterično olje koromač (Foeniculum vulgare) ? 

Kako uporabljati eterično olje koromač (Foeniculum vulgare) ?
Vsaka uporaba eteričnega olja je tudi aromaterapija.
Eterično olje koromač lahko uporabljamo v difuzorju. Vonj koromača uravnava nihanje razpoloženja, deluje proti stresu ter razkužuje zrak v prostoru, zaradi česar je zelo zaželen v zimskih mesecih, ko so virusne in bakterijske okužbe na pohodu.
Koromač je tudi zelo učinkovit pri kašlju in drugih nevšečnostih grla, saj ugodno vpliva na dihala.
Z grgranjem vode, kateri smo dodali eno kapljico eteričnega olja koromač, zmanjšamo vnetje sluznice, bolečino v grlu in hripavost.
S kapljico eteričnega olja koromač v vodi si lahko izpiramo tudi ustno votlino in tako nadomestimo uporabo ustne vodice.
Ker eterično olje odganja mrčes, ga lahko uporabimo kot repelent. Sami si pripravimo sprej z eteričnimi olji, ki odganjajo komarje. Poleg koromača so to še sivka, rožmarin, pelargonija, žajbelj … Ali pa ga enostavno uporabimo v difuzorju.
Eterično olje koromač se uporablja tudi za zaščito sadja in zelenjave pred plesnimi in glivami, saj povzroči njihov propad tudi po tem ko so glive in plesni že razbohotene.
Eterično olje koromač pomaga tudi pri revmatskih obolenjih, zato ga lahko razredčenega v osnovnem olju nanašamo na del telesa, kjer želimo, da učinkuje.
Kar 80% eteričnega olja koromač predstavlja anetol, ki je fitoestrogen, zaradi česar je izjemno učinkovit pri ženskih težavah.
Eterično olje koromač namreč ugodno vpliva ravnovesje hormonov v telesu.
To eterično olja lajša neprijetne simptome menopavze, kot so nihanje razpoloženja, potenje, vročinski oblivi …
Masaža telesa z masažnim oljem, ki vsebuje tudi eterično olje koromač, spodbuja pretok limfe ter ureja delovanje ženskih hormonov, predvsem estrogena.
Pred menstruacijo si privoščimo sprostitveno kopel z eteričnim oljem koromač, ki ga nakapamo na pest grobe soli ali v polnomastno mleko – priporočljivi sta 2 kapljici.
V času boleče menstruacije si lahko lajšamo bolečine z masažo trebuha z oljem koromača.
.
Ostajam naravna,
Jana in Jana
.
.
P.S. Nosečnice naj ga ne uporabljajo, saj spodbuja popadke!

Daj to objavo v skupno rabo