Čuvaj svoje ledvice

Izraz “čas ledvic” se pogosto uporablja v kontekstu tradicionalne kitajske medicine (TKM), ki poudarja povezavo med energijo organov in različnimi letnimi časi.
.
V TKM je ledvicam pripisan zimski čas, kar pomeni, da je zima povezana s telesno energijo in organom ledvic. Čas meridiana ledvic je med 17h in 19h, čas, ko je pozimi zunaj že tema.
.
V TKM se ledvice povezujejo z energijo vode, temno barvo, čustvo ledvic pa je strah, stanje pa bi lahko rekli, da depresija.
.

Zima je čas, ko tema prevlada svetlobo. Za človeka bi bilo optimalno, da bi se prilagodil tem naravnim spremembam na tak način, da bi šel v posteljo prej kot po navadi, vstajal pa bi kasneje. Je čas ko bi se človek moral ustaviti, čeprav se na nek način boji ustaviti.    

.
Naše ledvice imajo rade mir, tišino, nežnost, počitek in toploto.

.
Ledvice igrajo ključno vlogo pri ohranjanju življenjske vitalne energije.
.
Funkcija ledvic je izločanje odpadnih snovi in toksinov iz telesa, nevtralizirati kislino, uravnavati vodo v telesu (ustvarjati urin – iz njegovih lastnosti zdravnik razbere naše zdravstveno stanje), proizvajati hormone ter absorbirati minerale.
.
So organ pomlajevanja, dobrega počutja in prenove, povezane s plodnostjo in ustvarjalnostjo.
.
Povezane so z mehurjem. Čuvamo jih, da ju ne prehladimo – ne sedimo na mrzlem, ledvice imamo pokrite.
.
Ledvični meridian se začne na stopalu (v točki, ki ji rečemo Brbotajoči vrelec), zato pazimo, da pozimi ne hodimo bosi po mrzlih tleh (predvsem ženske). Tudi ušesa pokrijemo pozimi, kjer imamo veliko akupunkturnih in akupresurnih točk povezanih z vsemi notranjimi organi.
.
Zdravilni zvok ledvic je FUUU ali ČUUU.
.
Ledvicam ustreza počasno gibanje, kot na primer joga, tai chi, qigong, meditacija, pa tudi počasni sprehodi in plavanje.
.
Vitalno energijo ledvic lahko spodbudimo z določenimi vajami. Z drsanjem dlani eno ob drugo segrejemo dlani in ju položimo na levice. Takoj začutimo, da jim toplota iz dlani dobro dene. Nato krožimo z dlanmi navzgor ob hrbtenjači in ob straneh dol. Ponovimo 36 krat. Že po nekaj ponovitvah bomo opazili, da se nam v ustih nabira slina.
.
Čas ledvic je med 17h in 19h, zato bi morali med tem časom zaužiti več tekočine. Da si lažje zapomnimo uro ledvic, pomislimo na tradicionalno prakso 5 o clock tea ( “čaj ob petih”) iz Anglije, ko ljudje pijejo čaj točno ob peti uri popoldne.
.
V tradicionalni kitajski medicini so ledvice povezane z vodnim elementom. Skladno s tem je ohranjanje energije vodnega elementa ključno za dobro delovanje ledvic. Prehranske in življenjske navade, ki podpirajo vodni element, lahko prispevajo k harmoničnemu delovanju ledvic.
.
Ledvice so povezane s črno barvo. Črna barva se pogosto povezuje z energijo vode in s tem tudi z ledvicami. Tako je priporočljivo, da v prehrano vključujete tudi črno in temno obarvano hrano, kot so črna sezamova semena, črni fižol, črne gobe (črne trobente, tartufi), črni ribez, črno grozdje, črn trn, bučna semena, črno redkev, brin, zelena ter druga živila kot na primer peteršilj, koprivo, regrat, česen, šipek, rožmarin, žajbelj, hren (zmerno), baziliko, zelje … Ter različna živila, ki so diuretiki.
.
Super je, da pozimi posegamo po grelnih začimbah – ingverju, kurkumi, cimetu, klinčkih, kardamomu, ki telo ogrejejo, spodbujajo prekrvavitev in pomagajo ohranjati telesno temperaturo.
.
Če imamo težave z ledvicami, pa nekatera izmed naštetih živil niso priporočljiva, saj s tem ko spodbujajo njihovo delovanje, lahko škodijo nepravilno delujočim ledvicam.
.
Kako vemo, da naše ledvice lahko ne delujejo kot bi morale?
Skozi različne simptome, seveda. Na primer s povečano žejo, pogostostjo uriniranje, bolečinami v spodnjem delu hrbta, otekanju okoli oči, spremembami v barvi in vonju urina ter utrujenostjo. Če opazite katerega od teh simptomov, je priporočljivo, da poiščete zdravniško pomoč.
.
Kaj je zaželeno da v zimskem času počnemo?
– pijemo veliko vode in čajev
– si naredimo kopel za noge – uporabimo lahko soli Janajana https://janajana.si/product-category/soli/
– stimuliramo meridian ledvic na podplatu (brbotajoči izvir)
– trkamo z zobmi
– masiramo ušesa
.
Česa pozimi ne počnemo?
Ne uživamo preveč slanih in začinjenih jedi, ne pijemo premrzlih pijač in se izogibamo alkoholu. Ledvični bolniki naj ne jedo brinovih jagod ter naj ne pretiravajo z uživanjem zelene.
.
Zaradi ogrevanih suhih prostorov in nizkih zunanjih temperatur postane suha koža še bolj suha. Kar pomeni, da jo moramo bolj navlažiti. To lahko naredimo s hidrolatom ali tonikom koromač, ki sta namenjena prav vlaženju suhe kože in pa vlažilno kremo koromač.
.
Tudi naša koža po telesu je pozimi bolj nagnjena k suhosti. Predvsem noge, ki jih ravno tako moramo negovati, če želimo, da ni naša koža dehidrirana. Pri tem nam lahko pomaga losjon za telo smilj, ki je najboljše, da ga nanesemo še na vlažno kožo po tuširanju. Če  pa naša koža potrebuje več, posežemo po spreju Aroma sept Body, ki zna rešiti tudi to težavo.
.
Naj bodo hidrirane tako naše ledvice, kot naša koža!
.
Ostajam naravna,
Jana in Jana

Daj to objavo v skupno rabo